31 January 2020

Proximus daagt Belgen uit om in 2020 100.000 oude gsm’s te recycleren

Don’t Miss the Call!

Momenteel liggen meer dan 3 miljoen oude mobiele telefoons stof te vergaren in Belgische lades. Ze bevatten nochtans waardevolle en zeldzame grondstoffen die eigenlijk opnieuw gebruikt zouden kunnen worden. Als deel van zijn belofte om een duurzamere toekomst voor de planeet te creëren, lanceert Proximus samen met partner Umicore “Don’t Miss the Call”, een urban mining-campagne met als doel 100.000 oude gsm’s te recycleren op één jaar tijd. De ingezamelde gsm’s zullen ofwel worden gerecycleerd voor de grondstoffen die ze bevatten, ofwel worden hergebruikt. Op die manier willen Proximus en Umicore een duurzaam alternatief creëren voor het ontginnen van natuurlijke grondstoffen. Daarnaast zal de “Don’t Miss the Call”-campagne ook geld inzamelen voor EIGHT, een Belgische organisatie die zich inzet tegen armoede in Afrikaanse dorpen.

Samen kunnen we een verschil maken voor de planeet

Wie www.dontmissthecall.be bezoekt, krijgt letterlijk en figuurlijk een oproep van de planeet. Tijdens een virtueel telefoontje verduidelijkt de planeet het belang van urban mining, de praktijk waarbij grondstoffen gewonnen worden uit elektronisch afval. Dankzij deze praktijk worden waardevolle materialen zoals goud, zilver en koper gerecycleerd, hetgeen een duurzamer alternatief vormt voor de klassieke mijnbouw waarbij natuurlijke grondstoffen nog steeds uit de aarde ontgonnen worden. Bezoekers van het platform vinden er ook alle nodige informatie om de inhoud van hun gsm te wissen voor inlevering, zodat hun persoonlijke gegevens en vertrouwelijke informatie verwijderd worden.

De campagne moet zoveel mogelijk Belgen motiveren om hun oude gsm’s in te leveren in één van de Proximus Shops of bij één van de inzamelpunten in scholen en bedrijven. Het ultieme doel van “Don’t Miss the Call” is om tegen het einde van 2020 in totaal 100.000 oude gsm’s te hebben ingezameld.

Wie zijn oude gsm inlevert in een Proximus Shop ontvangt een voucher ter waarde van minstens €5. Dat bedrag kan oplopen tot €350 afhankelijk van de restwaarde wanneer het toestel nog kan worden hergebruikt. Consumenten kunnen er ook voor kiezen om het geld van hun voucher integraal te doneren aan EIGHT. 

Impact van onze mobiele telefoon op de planeet verlichten

Voor velen onder ons is de mobiele telefoon het belangrijkste toestel in ons dagelijks leven. Het maakt onze alledaagse routines op veel manieren gemakkelijker – zowel op professioneel als persoonlijk vlak. De keerzijde van de medaille is dat de stijgende vraag naar smartphones de natuurlijke bronnen van onze planeet onder druk zet. “Bij Proximus weten we dat de mobiele telefoon centraal staat in ons bedrijfsmodel”, zegt Guillaume Boutin, CEO van Proximus. Als telecomoperator wil Proximus een verschil maken door mensen bewuster te maken en een maatschappelijke impact te creëren. “Vandaag worden minder dan 5% van alle oude gsm’s in België gerecycleerd. Dat kan veel beter. Als één van de grootste Belgische bedrijven beschouwen we het als onze verantwoordelijkheid om een positieve bijdrage te leveren aan onze planeet. Het is onze ambitie om een netto positief en volledig circulair bedrijf te zijn tegen 2030. We gaan een duidelijk engagement aan om actief bij te dragen aan een circulaire economie en te bouwen aan een duurzame maatschappij. Deze campagne is ons eerste grote initiatief om te bewijzen dat we onze woorden in daden omzetten. Ik ben op dat vlak trouwens ook zeer blij te kunnen aankondigen dat Fairphone vanaf maart deel zal uitmaken van ons aanbod van smartphones. Fairphone zet de toon voor de hele industrie, door zich te engageren voor een verantwoorde ontginning van grondstoffen en door zich in te zetten voor het welzijn van elke werkkracht. Op die manier creëren ze een telefoon die langer meegaat, gemaakt is van materialen die beter zijn voor de planeet, gemakkelijk te repareren is en minder vervuiling met zich meebrengt”, aldus Guillaume Boutin, CEO van Proximus.

Maar deze ambitie kan alleen verwezenlijkt worden als iedereen zijn steentje bijdraagt. Verschillende structurele partners van Proximus zoals de Koninklijke Belgische Voetbalbond, de Red Flames, het Belgisch Paralympisch Comité en verschillende zomerfestivals hebben reeds hun steun toegezegd, maar Proximus doet ook een oproep aan scholen en bedrijven om zich aan te sluiten bij de campagne.  Guillaume Boutin, CEO van Proximus: “We streven naar een initiatief waaraan elke Belg uiteindelijk meedoet. “Don’t Miss the Call” is er niet alleen voor Proximus, maar voor iedereen. Daarom nodig ik ook andere bedrijven uit om mee te doen en oude mobiele telefoons te verzamelen. Alleen door samen te werken kunnen we een groot verschil maken voor de planeet.” Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich registreren via www.dontmissthecall.be. Proximus verzorgt de collecte en voorziet het nodige communicatiemateriaal. Scholen kunnen vanaf februari eveneens deelnemen via GoodPlanet, ook een partner van de campagne. 

Proximus en Umicore bundelen krachten voor de planeet

De “Don’t Miss the Call”-campagne is het resultaat van een samenwerking tussen Proximus en Umicore. Proximus engageert zich om bewustzijn te creëren  bij zoveel mogelijk Belgen en neemt de collecte van de oude gsm’s voor zijn rekening. Als wereldwijde expert in het recycleren van edelmetalen zal Umicore zijn recyclagetechnologie ter beschikking stellen en de mobiele telefoons verwerken die niet meer geschikt zijn voor de tweedehandsmarkt. Zo worden de zeldzame materialen opnieuw benut in het productieproces van laptops en mobiele telefoons.

Umicore benadrukt ook de nood aan een radicale verschuiving naar een circulaire economie, waarin grondstoffen voortdurend opnieuw in de economie geïntroduceerd worden. Het businessmodel van het bedrijf is gebaseerd op het principe dat alle nieuwe grondstoffen worden teruggewonnen en worden gerecycled zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt. “In deze groeiende digitale wereld is elektronisch afval de snelst groeiende afvalsoort ter wereld aan het worden. Urban mining is niet alleen efficiënter dan klassieke ontginning, het laat ons ook toe om veel op metaal gebaseerde materialen terug te winnen waardoor we de planeet niet blijven uitputten”, zegt Marc Grynberg, CEO van Umicore.

Bij Proximus kadert de “Don’t Miss the Call”-campagne binnen een strategie op lange termijn. Proximus organiseert al jaren inzamelacties voor mobiele telefoons, goed voor zo’n 20.000 oude toestellen die jaarlijks worden ingeleverd, hetzij in de Proximus Shops, hetzij in scholen via partner GoodPlanet. Met de “Don’t Miss the Call”-campagne wil Proximus het momentum opvoeren door aan te tonen dat individuele bijdragen kunnen worden samengebracht in een groter initiatief dat van urban mining uiteindelijk de nieuwe standaard maakt.

URBAN MINING IN KERNCIJFERS            

100.000 toestellen zorgen voor:

 • 9 kg zilver
 • 2kg goud
 • 37.5 kg lithium
 • 337.5 kg kobalt


In vergelijking met de conventionele mijnbouw, genereert de inzameling van grondstoffen in 100.000 mobiele telefoons

 • 42.500 ton minder CO2 en 12.750 ton minder giftig afval
 • 25.4 miljoen liter minder waterverbruik

 

STEUN VOOR EIGHT

Het ontginnen van grondstoffen zoals goud, zilver, kobalt en coltan heeft echter niet alleen een negatieve impact op het milieu. Lokale gemeenschapen ondervinden hier ook gevolgen van, want conventionele mijnbouw kan worden gelinkt aan verschillende humanitaire problemen.

Met de “Don’t Miss the Call”-campagne wilt Proximus de cirkel rond maken door iets zinvols te doen voor de mensen in deze ontmijningsgebieden. Daarom zal Proximus samenwerken met EIGHT, een Belgische organisatie die armoede bestrijdt door Afrikaanse dorpen te sponsoren. EIGHT durft met conventies breken door mensen die in armoede leven zelf te laten beslissen over hoe ze ontvangen fondsen zullen besteden, waardoor ze aangemoedigd worden om zelfstandig keuzes te maken. Een filosofie waar Proximus zich helemaal in kan vinden en waar EIGHT de ‘Digital for development’ prijs mee won. Door samen te werken met EIGHT wil Proximus een steunprogramma oprichten voor een dorp in de mijnregio’s van de Democratische Republiek Congo.

“Door ons project met onvoorwaardelijke sponsoring van een dorp in Congo willen we ontdekken of het de mensen in de dorpen dichtbij een mijn meer kansen biedt. We bekijken bijvoorbeeld of ze kinderen meer naar school sturen, meer zaken doen, samenwerken, bewuster worden van hun gezondheid, … We verwachten een positieve verandering te zien bij de dorpbewoners die financiële hulp krijgen. Maar we zijn ook niet naïef, met dit project alleen kunnen we al deze problemen niet oplossen”, zegt Maarten Goethals, medeoprichter van EIGHT. “We willen de inzichten van het pilootproject delen met Proximus, Umicore, fabrikanten, overheden en andere sociale actoren om te onderzoeken waar aanpassingen gemaakt kunnen worden en vooral om te ontdekken of we een grotere impact kunnen voortbrengen.”

Meer informatie

 

Over Proximus

De Proximus Groep is een telecommunicatie- en ICT-bedrijf dat actief is op de Belgische en internationale markt voor residentiële klanten, bedrijven en overheidsinstellingen. Proximus wil een wereld van digitale mogelijkheden openen zodat mensen beter leven en slimmer werken. Het bedrijf bevindt zich in het hart van de digitale revolutie, levert communicatie- en entertainmentervaringen voor residentiële consumenten en faciliteert de digitale transformatie van ondernemingen. Via zijn geïntegreerde vaste en mobiele netwerken van topkwaliteit biedt Proximus digitale diensten en gebruiksvriendelijke oplossingen die altijd en overal beschikbaar zijn, en is het een toegangspoort tot multimedia-inhoud. Proximus is voortrekker op het gebied van ICT-innovatie, met geïntegreerde oplossingen die een positieve impact hebben op maatschappij en milieu, gebaseerd op Internet of Things (IoT), Data analytics, cloudificatie en beveiliging. Met zijn 13.385 medewerkers, die zich allemaal inzetten om een superieure klantenervaring te bieden, realiseerde de Groep eind 2018 een onderliggende groepsomzet van 5.804 miljoen EUR.

Proximus (Euronext Brussel: PROX) is ook in Luxemburg actief via zijn filiaal Proximus Luxembourg en in Nederland via Telindus Netherlands. BICS is een toonaangevende enabler van internationale communicatie, een van de belangrijkste wereldwijde spraakcarriers en de grootste aanbieder van mobiele datadiensten wereldwijd.

Surf voor meer informatie naar www.proximus.com en www.proximus.be.

Over Umicore

Umicore is een wereldwijde materiaaltechnologie- en recyclagegroep. Umicore legt zich toe op toepassingsgebieden waar haar expertise inzake materiaalkunde, scheikunde en metallurgie een verschil maakt. Haar activiteiten zijn georganiseerd in 3 business groups: Catalysis, Energy & Surface Technologies en Recycling. Elke business group is opgedeeld in verschillende marktgerichte business units, met materialen en oplossingen die aan de top staan van nieuwe technologische ontwikkelingen en noodzakelijk zijn in het dagelijkse leven.

Het merendeel van Umicore’s inkomsten is afkomstig uit, en het grootste deel van haar O&O inspanningen is gericht op materialen voor schone mobiliteit en recyclage. De allesoverheersende doelstelling van Umicore – duurzame waarde creëren – is gebaseerd op de ambitie om materialen te ontwikkelen, te maken en te recycleren op een wijze die in overeenstemming is met haar beleidsverklaring: ‘materials for a better life’.

Umicore’s industriële en commerciële activiteiten evenals haar activiteiten met betrekking tot O&O zijn verspreid over de hele wereld om zo goed mogelijk op de behoeften van haar internationale klanten te kunnen inspelen. De Groep boekte in de eerste helft van 2019 inkomsten (metaal niet inbegrepen) van € 1,6 miljard (omzet van € 7,6 miljard) en stelt iets meer dan 10.700 mensen in dienst (2019).

Voor meer informatie, bezoek www.umicore.com

Over EIGHT

EIGHT is een Belgische vzw die zich inzet voor het verminderen van de armoede, meer bepaald in Afrikaanse dorpen. Om de armoede tegen 2030 uit te roeien zijn radicale en op feiten gebaseerde recepten nodig. EIGHT geeft geld aan mensen in extreme armoede zonder daar iets voor terug te vragen en dit radicale en contra-intuïtieve idee heeft bewezen effect te hebben. EIGHT heeft in een pilotproject van januari 2017 tot januari 2019 laten zien dat het mogelijk is om direct geld te geven aan mensen in extreme armoede zonder grote instellingen of miljoenenbudgetten. Basis mobiele telefoons, mobiel geld en de steun van een kleine maar efficiënte basis van overtuigde ondernemers en altruïsten maakten dit mogelijk.

EIGHT is klaar om op te schalen naar grotere interventies en een golf van betekenisvolle veranderingen op gang te brengen. Met een grotere schaal is het voor ons mogelijk om meer impact te genereren en meer onderzoek te doen naar de duurzaamheid van de resultaten.

Voor meer informatie, bezoek www.eight.world/Nl
 

Over GoodPlanet

GoodPlanet Belgium inspireert jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren. Een gezonde planeet, waar iedereen goed kan leven, vandaag en morgen. Een GoodPlanet. Via onze projecten, campagnes en workshops verspreiden we kennis en planten we zaadjes voor verandering. We maken de ideeën achter duurzame ontwikkeling concreet, haalbaar en aantrekkelijk. Steeds met een positieve blik en een hoopvolle insteek.

GoodPlanet is ervan overtuigd dat educatie een belangrijke rol speelt bij de transitie naar een duurzame samenleving. Daarom richt de organisatie zich naar kinderen en jongeren. Omdat we geloven dat iedereen met een klein of groot gebaar een wereld van verschil kan maken, zetten we acties op naar een breed publiek. GoodPlanet is eveneens partner van bedrijven die actief hun maatschappelijke rol opnemen.

Jaarlijks inspireren en activeren onze 80 medewerkers en tientallen vrijwilligers meer dan 500.000 kinderen, jongeren en volwassenen over heel België.

Voor meer informatie, bezoek www.goodplanet.be/nl
 

Over Fairphone

Fairphone is een maatschappelijk betrokken onderneming die zich inzet voor eerlijkere elektronica.

Door het maken van een telefoon breken we de distributieketen open en brengen we nieuwe relaties tot stand tussen mensen en hun producten. We leveren een positieve bijdrage aan de gehele waardeketen voor mineraalwinning, ontwerp, productie en levensduur, en vergroten de markt voor producten die ethische waarden op de eerste plaats zetten. Samen met onze community veranderen we de wijze waarop producten worden gemaakt.

Voor meer informatie, bezoek www.fairphone.com/nl


French
English

Tweets

 • @UmicoreGroup  Apr 3
  Have you read #UmicorePMC’s article in @ChemistryWorld’s #EverydayChemistry supplement? Our #BondMaker, Philip Wh… https://t.co/v7MjkFXYHw
 • @UmicoreGroup  Apr 3
  Thanks to our unique closed-loop approach for rechargeable battery materials, recycled metals can be reused in the… https://t.co/lkgI8Oa8s3
 • @UmicoreGroup  Apr 2
  During last year’s #CPhIWW, our Global Marketing Director, @C_Le_Ret, sat down with @Medicine_Maker to discuss how… https://t.co/qFjf0BuNaj
 • @UmicoreGroup  Apr 2
  Energy storage using second life batteries from EVs is applicable on a large industrial or domestic scale. Umicore… https://t.co/RtyuxJriM0
 • @UmicoreGroup  Apr 1
  Our #BondMakers focus on developing innovative and efficient products to further many scientific fields. Learn how… https://t.co/cZ4uQWK0Wh
 • @UmicoreGroup  Apr 1
  Our R&D programs focus on the development of closed-loop material solutions. Learn about our investments in researc… https://t.co/Htv3JElPvb
 • @UmicoreGroup  Mar 31
  Metathesis catalysts can provide you with #sustainable routes to high-value chemicals. Visit our ‘All Things Metath… https://t.co/IPbgS1nt6U
 • @UmicoreGroup  Mar 31
  2019 posted a strong performance despite challenging market environment. Read the stories behind our continued grow… https://t.co/5JaFxxjRZM
 • @UmicoreGroup  Mar 31
  At #UmicorePMC, we believe collaboration is at the heart of the best partnerships. We work closely with our custom… https://t.co/0yUR1Xsrbl
 • @UmicoreGroup  Mar 27
  At #UmicorePMC, we have been producing high potency APIs (#hAPIs) for over 20 years. Visit our website to discover… https://t.co/4jWFSch1co